Oświadczenie: w obronie Marcina Majchrowskiego

Redakcja Magazynu Glissando / 12 grudnia 2016 / aktualności

12 grudnia 2016, Warszawa

Sz. P. Barbara Stanisławczyk-Żyła, Prezes Zarządu Polskiego Radia S.A.

Sz. P. Małgorzata Małaszko-Stasiewicz, Dyrektor Programu 2

Redakcja magazynu „Glissando”

ul. Marzanny 6/16, 02-649 Warszawa

Szanowni Państwo,

Pragniemy wyrazić nasz stanowczy sprzeciw i oburzenie wobec dyscyplinarnego zwolnienia z pracy redaktora Marcina Majchrowskiego z powodu jego działalności związkowej. Jest to nie tylko działanie nielegalne w świetle prawa pracy, ale i wysoce szkodliwe dla poziomu merytorycznego publicznego radia. Pan Marcin Majchrowski został jako aktualny przewodniczący Związku Zawodowego Dziennikarzy Trójki i Dwójki zgłoszony Pracodawcy jako osoba chroniona z artykułu 32 Ustawy o Związkach Zawodowych. Wcześniejsze dyscyplinarne zwolnienia pp. Wojciecha Dorosza i Pawła Sołtysa podobnie naruszały ustawowe prawa, a uzasadnienia decyzji Zarządu urągają zdrowemu rozsądkowi; to zwolnienie czwartego przewodniczącego związku zawodowego w ciągu dziewięciu miesięcy! Co jednak ważniejsze, pan Majchrowski od 23 lat jako dziennikarz i redaktor Programu 2 Polskiego Radia stanowi wzór profesjonalizmu, rzetelności, zaangażowania w audycje takie, jak Kanon Dwójki, Wolna sobota, Europa Chopina, O wszystkim z kulturą. Należy do ludzi, dzięki którym Dwójka pełni wyjątkową funkcję dla polskiej kultury, w szczególności dla muzyki współczesnej i może wypełniać misję medium publicznego. Jego praca była doceniana zarówno przez słuchaczy, jak i Dyrekcję Dwójki, o czym świadczy choćby przyznanie mu Złotego Mikrofonu w roku 2010. Nie dostał wcześniej żadnych nagan ani kar, co tym bardziej obnaża obecną decyzję Zarządu Polskiego Radia S.A. jako nieprzemyślaną i niesprawiedliwą. Żądamy przywrócenia do pracy i przeprosin redaktora Marcina Majchrowskiego w imię prawa pracy, poziomu merytorycznego, troski o polską kulturę oraz międzyludzkiej przyzwoitości.

Redakcja magazynu o muzyce współczesnej „Glissando”

PS. Zapraszamy do podpisywania także petycji, dotyczącej wszystkich nielegalnie i bezsensownie zwolnionych związkowców i kompetentnych dziennikarzy.

1. Kompletnie nie rozumiem, o co chodzi w tych zwolnieniach, ale jedno jest pewne – takich redaktorów, którzy zapewniają wysoki poziom radia (a wydawało się, że to znak firmowy Dwójki) nikt rozsądny się nie pozbywa. Nie tak łatwo i lekko. To co najmniej niepokojące działania.

2. „Dobra zmiana” w duchu walki z elitami.
    Szanowny Panie Majchrowski jest mi niezwykle przykro, dowiadując się o Pana zwolnieniu. Nie przyjmuję tego do wiadomości, rozumiem, że jest to kaczka dziennikarska i w sobotę poprowadzi Pan kolejną przedpołudniową audycję jak przez wiele ostatnich lat . Pana osoba jest częścią fenomenu jakim jest Programu Drugi Polskiego Radia.
    Program Drugi to nie coś, co można przejąć jak wiecowa tuba, to żywy organizm tętniący życiem osobowości, ich kultury i wyobraźni. To żywioł.

3. Popieram – Marcin Majchrowski to świetny dziennikarz muzyczny i usuwanie go ze względów politycznych nie ma nic wspólnego z demokratycznym państwem prawa

4. Popieram – a Zarząd Polskiego Radia okrył się hańbą. Dziś zdają się tryumfować, ale jutro też trzeba będzie spojrzeć w lustro….

5. To się po prostu nie mieści w głowie. Nie wiem co robić po tym wszystkim. Przestać słuchać ‚Dwójki’? Ciężko będzie.

Panie Marcinie trzymam za pana kciuki. Mam nadzieje, że już niedługo znowu pana gdzieś usłyszę.

6. Bez takich ludzi jak Marcin Majchrowski to po prostu nie będzie już dwójka. To wszystko…

7. Marcin Majchrowski to wybitny dziennikarz i muzykolog, jego zwolnienie jest wielką stratą dla Dwójki! Podpisuję się i popieram protest!

8. Pan Majchrowski jest w dwójce niezbędny, proszę wycofać tę niepojętą decyzję. Chopin, gdyby żył, upomniałby się o tak kompetentnego redaktora muzycznego.

9. Panie Marcinie, jest takie porzekadło, co nas nie zabije, to nas wzmocni. Jestem w podobnej sytuacji jak Pan. Popieram protest i trzymam za Pana kciuki.

10. Zwalnianie związkowców radiowych to pozbawianie dziennikarzy wolności twórczej.
    Dwójka była zawsze oazą kultury, niech taką pozostanie!

11. Arogancja i głupota bencfałów, którzy dorwali się do władzy w tym kraju przybiera naprawdę niebezpieczny rozmiar. To się źle skończy dla tych tumoków… Przykre jest, że ani na antenie Dwójki ani na stronach Polskiego Radia takie decyzje nie spotykają się z adekwatny odzewem. Czyżby dziennikarze PR dali się zastraszyć?

12. Z przerazeniem dowiedzialem sie o kolejnym zwolnieniu dziennikarza zwiazkowca z Polskiego radia.Red.Marcin Majchrowski jest wpanialym publicysta muzycznym,mistrzem w swym zawodzie,a Jego zwolnienie przez zarzad polskiego radia ma charakter zemsty politycznej!

13. Nie wolno nam rezygnować z kompetentnych, charyzmatycznych dziennikarzy w imię-no właśnie-czego?

14. Nie znamy kulis. Mogę jedynie powiedzieć, że BARDZO WYSOKO cenię Pana Marcina merytorycznie. Dwójka bardzo wiele straci. Już od jakiegoś czasu przerzucam się na czeskie radio D-Dur. Ale… pojawiła się na polskim rynku radiowym nisza. Może ktoś coś? ZPR? Zabierzcie redaktorów z Dwójki, a słuchacze pójdą za nimi.

15. Nie zgadzam się z decyzją o zwolnieniu red. Majchrowskiego. Podpisuję się pod treścią oświadczenia.

16. Protestuję przeciwko zwalnianiu osób pełniących związkowe funkcje, którym nie wykazano wykonywania działalności sprzecznej z prawem i które nie otrzymywały wcześniej kar regulaminowych. Ufam, że niezawisły sąd dokona rzetelnej oceny i przywróci Pana Majchrowskiego do pracy.

17. Jeden z nielicznych bardzo mądrych komentatorów w swej rabinicznej mądrości rzekł niedawno, że WSZYSTKIE DZIAŁANIA obecnej władzy motywowane są chęcią zemsty. Za Smoleńsk.

18. Dwojka jest ostatnim programem mediow publicznych, ktore nie wzniecają u słuchaczy negatywnych emocji…. Redaktor Majchrowski jest swietnym znawcą muzyki i ciekawym komentatorem, zawsze słucham jego programów z wielką przyjemnoscią. Zatem w pelni protest popieram.

19. Popieram protest przeciwko zwolnieniu Marcina Majchrowskiego. Paskudna Zmiano won od radiowej Dwójki!

20. Żądam przywrócenia Marcina Majchrowskiego do pracy w II Programie Polskiego Radia.
    Stanowczo protestuję przeciwko jego oburzającemu zwolnieniu. Uderza ono w Polskie Radio i we wspólnotę słuchaczy Dwójki.

21. protestuję przeciw psuciu radiowej Dwójki , popieram protest przeciw zwolnieniu red.Marcina Majchrowskiego

22. POPIERAM AKCJĘ I WSPIERAM PANA MARCINA. RADIOWA DWÓJKA TO NASZ KULTURALNY DOM, A PAN MARCIN TYM KTÓRY SPRAWIA, ŻE CZUJEMY SIĘ W NIM DOBRZE.

23. Kochana Dwójko, nie przyjmuję tego do wiadomości!!! Marcin Majchrowski to jeden z Twoich głosów, których słucham z przyjemnością, tu czerpię nadzieję, że KULTURA, w tym także osobista, coś jeszcze znaczy!

24. Panie Marcinie, PROSZĘ SIĘ TRZYMAĆ, my – słuchacze Dwójki na Pana CZEKAMY z nadzieją, że znów będzie Pan „na miejscu”, jest Pan w Dwójce NIEZBĘDNY!!! Do rychłego USŁYSZENIA!!!

25. ‚Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem.
    Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było.’

26. Jestem kompozytorem i muzykologiem, na co dzień związanym zawodowo z zagadnieniami kultury i sztuki. „Dwójka” jest jedynym programem Polskiego Radia, którego słucham regularnie (nie tylko audycji muzycznych), choć z utrudnieniami od czasu, kiedy za poprzednich rządów PiS-u poważnie ograniczono jego zasięg. Wysoko cenię umiejętności zawodowe osób prowadzących poszczególne audycje, a szczególnie wiedzę i talent p. redaktora Marcina Majchrowskiego. Do oceny tej upoważnia mnie moje 40-letnie doświadczenie jako muzykologa, autora i redaktora licznych publikacji naukowych i popularno-naukowych, a także nauczyciela akademickiego. Zwolnienie p. redaktora Marcina Majchrowskiego trudno odczytać inaczej niż jako dowód na to, że kompetencje zawodowe przestają mieć w Polskim Radio istotne znaczenie, co z kolei oznacza, że dbałość o poziom merytoryczny Programu II Polskiego Radia nie znajduje się już wśród priorytetów działań Kierownictwa tej instytucji.

27. Państwo z Zarządu powinni się uczyć rzetelności zawodowej, nienagannej kultury i szacunku do drugiego człowieka od Pana Marcina Majchrowskiego. Te cechy zjednały mu zasłużoną sympatię słuchaczy. Przywrócenie go do pracy i należne mu przeprosiny to także wyraz szacunku do nas, słuchaczy.

28. Droga Pani Barbaro, Szanowna Prezes Polskiego Radia, a jak tam z Pani snem? Jeszcze dobrze Pani śpi? Martwię się o Panią, bo w stanie ideologicznego zaciemnienia umysłu tak wielkie zaangażowanie i wysoka aktywność pożerają Pani inteligencję, a w dłuższym planie wyniszczą psychikę. Nie trzeba od razu opieki psychologa, proszę tylko nie zaniedbywać refleksji. Nie spodziewam się, że teraz mogłaby Pani skupiać dłużej uwagę nad trudniejszą lekturą, więc może film? Jednak „Ida” albo najnowsza „Zaćma”, albo dawniejsza „Nieznośna lekkość bytu”? I zalecam dużo muzyki, żeby otwierać w sobie przestrzeń, uwalniać ducha i intelekt. W poważnej – doradzam zdać się na gust i profesjonalizm red. Majchrowskiego, a w lżejszej – na pewno nie odmówią red. Mann ani red. Niedźwiecki.
    Z poważaniem Marzenna Guzowska

1. Piękna rada, Pani Marzenno, Pani Prezes jednak potrzebuje terapii, a m.in. muzykoterapia byłaby i przyjemna, i pożyteczna. Może to pozwoliłoby pokonać barierę strachu czy może tej „zaćmy” przesłaniającej zdrowy rozsądek. Jaka rozsądna rozgłośnia czy redakcja wyzbywałaby się swoich najlepszych dziennikarzy, którzy przynoszą jej zaszczyt, i kto przy zdrowych zmysłach ich szykanuje? Niepojęte postępowanie jak autoagresja. Redaktor Majchrowski wszędzie znajdzie pracę, ale Dwójka nie znajdzie drugiego Majchrowskiego.

29. Wiedza, kultura, wspaniała polszczyzna – to za mało. Okazuje się, że ważniejsza jest uległość i lojalność w niedobrym tego słowa rozumieniu.

30. Żądam przywrócenia do pracy jednego z najbardziej rzetelnych i elokwentnych dziennikarzy Polskiego Radia. Jego DYSCYPLINARNE zwolnienie to skandal, którego żaden kulturalny człowiek nie powinien zapomnieć osobom, które za to odpowiadają. Jeśli zaś Pan Majchrowski nie chce wracać do pracy w Polskim Radiu (co może być zrozumiałe w atmosferze, które teraz tam panuje), to oczywiście będzie to wielką stratą dla polskiej kultury, ale umowa powinna zostać rozwiązana w normalnym trybie. Radiową Dwójkę próbowały już zmieniać różne ekipy. Pamiętamy „ptasi protest”, pamiętam również jednego dyrektora mówiącego o „puszczaniu dobrej muzyki z płyt”, pamiętamy także o zamianie nadajników na niekorzyść Dwójki. Zwolnienia Majchrowskiego nie zapomnimy nigdy.